EevaArtimo Oikeutta eläkeläisille

Oikeutta eläkeläisille-tulevaisuutta nuorille

Eäketurvakeskus ja eläkeyhtiöiden edunvalvontajärjestö Tela koettavat saada ristiriitaa eläkeläisten ja nuorten, tulevien eläkeläisten välille. Kansalaisaloite eläkkeiden taitetun indeksin poistamiseksi ei ole koskaan väittänyt, että palkkoihin sidotun indeksin pitäisi olla voimassa hamaan tappiin asti. Eläkeyhtiöt ja ETK sen sijaan haluavat kasvattaa elävaroja jopa 2500 miljardiin, joka saavutettaisiin vuonna 2080, jolloin heidän lapsenlapsenlapsensa olisivat ehkä eläkkeellä.

Todella hämmästyn tätä keskustelun tasoa. Suomi on valtavan murroksen edessä. Työn luonne muuttuu, robotit korvaavat ihmiset monissa töissä. Syntyvyys on laskenut, opiskellaan kauemmin ja pätkätyöt varmaan jatkuvat. Nykyisenlainen eläkkeiden kerääminen tulee varmaan elinkaarensa päähän. On kehitettävä toisenlaisia verotuksen keinoja tämän ongelman hanskaamiseen.

Eläketurvakeskus voisi siirtyä numeroihin perustuvasta, epävarmuustekijöitä pullollaan olevista mekanismeistaan luovempiin ongelmanratkaisukeinoihin.

Jos katsellaan 50-70vuotta taaksepäin, ei ole kovin hyvin onnistuttu ennakoimaan talouden kehitystä. Ei edes 10 vuotta sitten tiedetty, missä nyt ollaan.

Nyt on valtavat eläkevarannot 170 miljardia, jotka vain kasvavat. Annetaan nykyisiille eläkeläisille heille kuuluva oikeudenmukainen kohtelu edes 20 vuodeksi. Siihen mennessä on varmasti Suomikin erilainen ja fiksummat ihmiset remmissä, jotka osaavat ratkoa ongelmia eivätkä vain kaivautua poteroihinsa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Tervetuloa Eeva kirjoittamaan Puheenvuoron palstoille.
Eläkeaihe on hyvä ja ansaitsee runsaasti asiantuntevaa valaistusta, jotta nuoremmatkin ja varsinkin päättäjät tutustuisivat tosiasioihin.

Toimituksen poiminnat